RZESZÓW. W ramach projektu “Zostań mistrzem w zawodzie” 14 uczniów Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie o specjalności kucharz oraz kelner zakończyło miesięczne praktyki w portugalskim Montijo. Siedmioro nauczycieli spędziło zaś ferie we włoskim Rimini a wraz z nimi 3 pracodawców, ściśle współpracujących ze szkołą.Podczas projektu odwiedzali szkoły, restauracje i hotele a na podsumowanie przygotowali wspólnie dania kuchni włoskiej i portugalskiej. Uczniowie odbywali staże w niewielkich, rodzinnych restauracjach. Podczas wyjazdu mogli poznać specyfikę żywienia w tamtych krajach a także podszlifować język. Z kolei nauczyciele mogli podpatrzeć, jak we Włoszech prowadzone są zajęcia oraz jak wygląda system edukacji.
W programie wyjazdu znalazła się też wizyta w Associazione Cuochi Romagnoli-Stowarzyszeniu Szefów Kuchni regionu Emilia Romagna, gdzie zarówno uczniowie, jak i nauczyciele mieli możliwość poznać system kształcenia zawodowego kucharzy we Włoszech oraz zasady współpracy stowarzyszenia Szefów Kuchni ze szkołami oraz restauracjami hotelowymi. Przy okazji szefowie ze stowarzyszenia uchylili rąbka tajemnicy receptur na niektóre potrawy.
Miłą niespodzianką była dla nas wizyta w Canuti – fabryce produkującej świeże makarony i inne typowe włoskie specjały jak ravioli, tortelini czy fagotini z różnymi nadzieniami. Produkcja i jakość świeżych włoskich wyrobów bardzo nam się spodobała – mówi Anna Ulan – nauczycielka ZSS. Dodatkowo uczestniczyliśmy w Międzynarodowych Targach Spożywczo – Gastronomicznych, gdzie były prezentacje najnowszych osiągnięć technicznych stosowanych w dzisiejszych czasach przy produkcji potraw i deserów. Bardzo dużo miejsca poświęcono profesjonalnemu parzeniu oraz podawaniu kawy (latte art) oraz produkcji lodów w najróżniejszych smakach, z których słynną włoskie galaterie.
Podobne spostrzeżenia przywieźli uczestnicy projektu, którzy szkolili się w Portugalii. Ich zdaniem przygotowanie stażu było perfekcyjne. Zakwaterowani byliśmy w trzygwiazdkowym hotelu z wszystkimi wygodami. Posiłki były smaczne i obfite – zachwala Marta Brud – nauczycielka biorąca udział w wyjeździe do Portugalii – Uczniowie do odległych restauracji byli dowożeni szkolnym busem. Co tydzień mieliśmy organizowane wycieczki, w ramach których zobaczyliśmy wiele wspaniałych miejsc , poznaliśmy historię, gospodarkę i kulturę Portugalii. Marta Brud dodaje, że – Obserwacja tradycji kuchni portugalskiej, zaznajomienie się ze sposobami obsługi gości w tutejszych restauracjach zwiększy szanse naszych uczniów na zdanie egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i zatrudnienie. Podczas praktyk uczniowie musieli dostosować się do funkcjonowania w nowym środowisku. Umiejętność radzenia sobie w nowych sytuacjach na pewno przyda się uczestnikom projektu w życiu osobistym, jak i zawodowym – podkreśla nauczycielka.
Zespół Szkół Spożywczych w Rzeszowie od 1998 roku uczestniczy wprogramie unijnymLeonardo da Vinci. Dotychczas z praktyk w kilku krajach europejskich skorzystało ponad 300 uczniów i wielu nauczycieli. Kolejna grupa młodzieży pojedzie do Portugalii w marcu.