Tradycja połączona z nowoczesnością. Polskie Święta Bożego Narodzenia w obiektywie (ZDJĘCIA)
RZESZÓW / PODKARPACIE. Podkarpackie Regionalia są imprezą kulturalną, promującą tradycyjną, polską kuchnię świąteczną. Podczas kolejnej edycji nie zabrakło sympatyków tradycyjnych dań, którzy mogli skorzystać nie tylko z oferty kulinarnej. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć.
Przewodnią ideą Regionalii jest promocja tradycyjnych, charakterystycznej dla Podkarpacia kuchni bożonarodzeniowej, dań przygotowywanych według dawnych przepisów, doskonałej jakości mięsa i wędlin, branż kojarzących się z polską wsią: pszczelarstwa (miody, woski) oraz wypieku chleba, smacznych serów, olejów jadalnych.
Podczas każdej edycji Podkarpackich Regionalii koła gospodyń wiejskich przygotowują dla odwiedzających wypieki, pięknie pachnące ciasta, których zapach często kojarzy się z rodzinną atmosferą. Jest to także płaszczyzna do wymiany przepisów przez gospodynie domowe.
Oprócz tradycyjnego wymiaru wydarzenia, podczas Regionalii można zdobyć informacje o nowych trendach w branży przedświątecznej. Na naszych gości czekają wymyślne stroiki na stół świąteczny, pięknie malowane bombki, choinki i inne akcesoria świąteczne.
Podczas każdej edycji specjaliści przeprowadzają pokaz przygotowania idealnego stroika świątecznego, a szef kuchni przygotowuje dla wszystkich jedno z tradycyjnych, świątecznych dań. Dzięki kapeli ludowej występującej z repertuarem świątecznym, kolędom i przechadzającym się Świętym Mikołajom, wszyscy odwiedzający mogą odczuć klimat polskich, tradycyjnych świąt Bożego Narodzenia.
foto: Natalia Kąpińska
18-12-2016
Udostępnij ten artykuł znajomym:
Udostępnij
Napisz komentarz przez Facebook