REKLAMA

Too Good To Go w Rzeszowie! Ratuj jedzenie przed wyrzuceniem

RZESZÓW / PODKARPACIE. Od końca stycznia w Rzeszowie działa aplikacja Too Good To Go, która pozwala na ratowanie niesprzedanych danego dnia produktów z lokalnych restauracji, kawiarni, cukierni i sklepów. Aplikacja pozwala zagospodarować nadwyżkę jedzenia, a w dodatku wspiera branżę gastronomiczną.

6f2a700ff8d135f64590e1796ffb4dffa66898c7
Foto: mat. prasowe

Końcem stycznia w Rzeszowie wystartowała aplikacja Too Good To Go. Jest to narzędzie dla każdego posiadacza smartfona łączące mieszkańców miasta i okolic z ulubionymi miejscami, które na koniec dnia przygotują pyszną paczkę-niespodziankę ze świeżą, niesprzedaną danego dnia żywnością. Aplikacja nie tylko pomaga  zagospodarować nadwyżkę jedzenia, ale również wspiera branżę gastronomiczną, która znalazła się w trudnej sytuacji finansowej. Rzeszów jest kolejnym punktem na mapie Polski, który dołącza do rewolucji w niemarnowaniu.

Witamy Rzeszów na pokładzie Too Good To Go. To pierwsze miasto, które dołącza do rewolucji w niemarnowaniu w 2021 roku i ciepłe przyjęcie, z jakim się spotkaliśmy ze strony lokalnych biznesów spożywczych, nastraja nas bardzo pozytywnie. Każdego dnia do aplikacji dołączają nowe miejsca nie tylko w samym Rzeszowie, ale też w sąsiednich miejscowościach, a paczki pojawiające się w aplikacji znikają w mgnieniu oka. Nie mogliśmy sobie wymarzyć lepszego startu w nowym roku – mówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go.

Warto przypomnieć, że problem wyrzucania żywności dotyczy każdego z nas. Jak wskazują najnowsze badania w ramach projektu PROM, rocznie marnujemy 4,8 miliona ton jedzenia. Oznacza to, że w Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kilogramy żywności w całym łańcuchu, z czego aż 92 kilogramy w polskich domach – czyli zawrotne 60 procent.

Jak podkreślają twórcy aplikacji, przyjmowanie paczki-niespodzianki pomaga środowisku. Każda przechwycona paczka to ekwiwalent 2,5 kilograma niezmarnowanej emisji CO2e. Do tej pory użytkownicy aplikacji uratowali ponad 587 tysięcy posiłków, nie marnując tym samym 1467,5 tony CO2. To tyle ile wyemitowałby samolot, okrążając Ziemię 289 razy.

Wszystkie działania mające na celu zminimalizowanie marnowania żywności to konieczne rozwiązania. Korzystanie z aplikacji Too Good To Go powinno być tak powszechną czynnością, jak picie wody z kranu, korzystanie z własnych toreb na zakupy, czy odpowiednia segregacja śmieci – mówi pochodząca z Rzeszowa prekursorka kuchni zero-waste Jagna Niedzielska, która jest znana z programów w stacji Kuchnia+.

Jeśli kogoś nie interesuje ograniczanie marnowania żywności w kontekście środowiskowym, to warto pomyśleć o tym w kontekście ekonomicznym. To strata naszych pieniędzy. Aplikacja daje korzyść obu stronom – restauratorom oraz klientom. Nie wierzę, że da się uniknąć marnowania żywności w 100%, ale jesteśmy to w stanie znacznie ograniczyć. Z mojego punktu widzenia wyrzucanie jedzenia to “siara” – zaznacza Niedzielska.

Źródło: Too Good To Go / inf. prasowa

04-02-2021

Udostępnij ten artykuł znajomym:

Udostępnij

Napisz komentarz przez Facebook


lub zaloguj się aby dodać komentarz


Pokaż więcej komentarzy (0)