REKLAMA

Pracownicy Politechniki Rzeszowskiej z wyróżnieniem w międzynarodowym konkursie!

RZESZÓW / PODKARPACIE. Wykładowcy Wydziału Budownictwa, Inżynierii Środowiska i Architektury Politechniki Rzeszowskiej na kierunku architektura dr inż. arch. Magdalena Szpytma i dr inż. arch. Cezary Szpytma, przy współpracy z architektami z ASA-architekci, zdobyli wyróżnienie w międzynarodowym konkursie architektonicznym na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej „Centrum Wiedzy Cognitarium” przy ul. Śniadeckich w Koszalinie. Centrum wiedzy ma powstać w ramach rozbudowy kampusu Politechniki Koszalińskiej. Jego główną część ma stanowić uczelniana biblioteka.

LDVQNIxwIeQdlSEVqWFM,dsc_9726

Foto (3): mat. Politechniki Rzeszowskiej

W konkursie wzięło udział aż 44 pracowni architektonicznych z kraju i zagranicy. Przewodniczący sądu konkursowego arch. Jerzy Szczepanik-Dzikowski zaznaczył, że „bardzo wiele projektów zaprezentowało ponadprzeciętny wysoki poziom”.

Organizatorzy konkursu dali uczestnikom możliwość wyboru lokalizacji obiektu na terenie Politechniki Koszalińskiej, zachęcając równocześnie do zaprojektowania w ramach nowego obiektu efektownego eksponatu naukowego – wahadła Foucaulta.

Wybraliśmy lokalizację w bezpośrednim sąsiedztwie pomnika Płomienne Ptaki autorstwa Władysława Hasiora i budynku głównego Politechniki Koszalińskiej. Idea projektowa polegała na uhonorowaniu światowej klasy dzieła sztuki poprzez subtelną, eteryczną formę budynku, podobnie jak pomnik płynnie wynurzającego się z otaczającego terenu – podkreśla dr inż. arch. Cezary Szpytma.

Zaprojektowaliśmy obiekt zintegrowany z miastem i kampusem uczelni, będący miejscem docelowym miejskich spacerów, tworzący „wzgórze wiedzy” z wnętrzem będącym spójnym przedłużeniem zewnętrznych tarasów. Proponowana koncepcja Cognitarium jest wizją budynku otwartego na otoczenie, miasto i jego mieszkańców. Otwartość ta jest akcentowana na wszystkich polach: od usytuowania i skierowania budynku w kierunku miasta, przez dostępność zewnętrza, transparentność elewacji, po jednoprzestrzenność wnętrza – dodaje dr inż. arch. Magdalena Szpytma.

Autorzy projektu, twierdzą, że ważnym elementem nadającym charakter budynkowi jest wkomponowana w jego bryłę „latarnia” z wahadłem Foucaulta. Latarnia jest elementem widocznym z daleka, w naturalny sposób budzącym zainteresowanie.

Przechwytywanie2_12

Przechwytywanie1

Źródło: red. Marta Jagiełowicz / Politechnika Rzeszowska

13-11-2020

Udostępnij ten artykuł znajomym:





Dodaj komentarz

Zaloguj się a:

  • Twój komentarz zostanie wyróżniony,
  • otrzymasz punkty, które będziesz mógł wymienić na nagrody,
  • czytelnicy będa mogli oceniać Twoją wypowiedź (łapki),
lub dodaj zwykły komentarz, który zostanie wyświetlany na końcu strony, bez możliwosci głosowania oraz pisania odpowiedzi.
Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.

pracownicy-politechniki-rzeszowskiej-z-wyroznieniem-w-miedzynarodowym-konkursie-5594-00r2kc