RZESZÓW. W ramach wydziału, studenci będą kształcić się na 5 kierunkach: fizjoterapii, kosmetologii, turystyce i rekreacji oraz zdrowiu publicznym. Jako nowość pojawi się dietetyka.
Powstanie kierunku pozytywnie zaopiniowało 12 instytucji, m.in. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Agencja Rynku Rolnego, Polskie Stowarzyszenie Diabetyków (Podkarpacki Oddział Wojewódzki), Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego” a także przedszkola, szkoły, domy pomocy społecznej i uzdrowiska. W ramach studiów na kierunku dietetyka oferowane są trzy specjalności: żywienie w sporcie i odnowa biologiczna, poradnictwo dietetyczne, żywność ekologiczna w dietetyce. Absolwent będzie mógł wykonywać zawód dietetyka w przychodniach specjalistycznych, prowadzić działalność gospodarczą w zakresie poradnictwa dietetycznego, pracować w przedszkolach, szkołach, restauracjach albo firmach cateringowych. Jak powiedziała nam rzeczniczka WSiZ, Urszula Pasieczna – Przy wprowadzaniu do oferty nowych kierunków, kierujemy się przede wszystkim badaniami rynku pracy, które pokazują, na jakich specjalistów jest duże zapotrzebowanie w gospodarce. Tak jest m.in. w tym przypadku. Urszula Pasieczna dodaje, że – po ukończeniu studiów licencjackich na kierunku dietetyka i uzyskaniu uprawnień dietoterapeuty, uczelnia proponuje kontynuację na studiach II stopnia na kierunku Zdrowie Publiczne celem uzupełnienia wyższego wykształcenia i uzyskania tytułu zawodowego magistra zdrowia publicznego.
Wydział Medyczny WSiZ oficjalnie rozpocznie swą działalność 22 lutego br.