Weekend z Ekogalą 2015 w Hali Podpromie [PROGRAM]

RZESZÓW. W dniach 29-31 maja odbędzie się IX edycji Ekogali  – międzynarodowych targów produktów i żywności wysokiej jakości.

W dniach 29-31 maja br. na Hali Podpromie, w Rzeszowie. W Targach weźmie udział 103 wystawców, w tym 12 zagranicznych: z Ukrainy, Węgier, Rumuni, Słowacji, Czech, Grecji i Włoch.

W programie między innymi: prezentacje, konkursy gotowania,  pokazy wyrobu zaczynu i wypieku chleba oraz wyrobów piekarniczych, pokaz VIP-y gotują, degustacja produktów ekologicznych, gry i zabawy dla dzieci, X Jubileuszowy Europejski Konkurs Kulinarny – czyli zmagania w gotowaniu uczniów szkól gastronomicznych.

Oficjalne otwarcie w najbliższą sobotę o godz. 11.00.

Targi można odwiedzić w piątek i sobotę w godzinach 10-17 i w niedzielę: 10-14.

Wstęp wolny.

PROGRAM:

29 maja 2015 r. (piątek)
10.00 – 17.00 ZWIEDZANIE TARGÓW
10.00 – 12.00 Seminarium dla uczniów szkół podstawowych klas I – IV pt. „Uczymy się szacunku do chleba”
10.00 – 10.30 Inscenizacja i prezentacja multimedialna na temat ekologicznych zbóż oraz produktów i ich przemiału – uczniowie Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie pod przygotowaniem Ewy Tobijasz
10.30 – 11.00 Jak powstaje ekologiczne pieczywo? – Adam Bała – Piekarnia BASZPOL w Grzegorzówce, Anna Hadała – Przewodnicząca Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej PIRE
11.00 – 11.30 Rozstrzygnięcie trzech wojewódzkich konkursów ekologicznych dla dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych wraz z wystawą prac (wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną dzieci)
11.30 – 12.00 Degustacja potraw przygotowanych z produktów ekologicznych dla uczestników seminarium

Po zakończeniu seminarium pokazy mielenia zbóż i pieczenia chleba na „Wyspie tematycznej”

12.00 – 14.00 Seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich „Żniwa, przemiał zbóż i pieczenie chleba – kiedyś i dziś”
12.00 – 12.20 Wykład: „Sposoby otrzymywania ziarna zbóż, jego przemiału i wypiekania ekologicznego pieczywa” Tadeusz Rolnik – producent ekologicznych zbóż
12.20 – 12.40 Wykład: „Wpływ produktów zbożowych na zdrowie człowieka” Tadeusz Rolnik – producent ekologicznych zbóż
12.40 – 13.00 Pokaz ćwiczeń na stepach i z piłkami w wykonaniu uczniów z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie pod kierownictwem Agnieszki Worek i Agaty Niedziałek
13.00 – 13.30 Rozstrzygnięcie wojewódzkich konkursów ekologicznych dla uczniów gimnazjów i szkół średnich wraz z wystawą prac (wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną)
13.30 – 14.00 Degustacja potraw przygotowanych z produktów ekologicznych dla uczestników seminarium
14.00 – 15.00 Pokaz mody odzieży artystycznej z naturalnych tkanin – „Anilorak – wyjątkowa odzież dla wyjątej kobiety”

Po zakończeniu seminarium pokazy mielenia zbóż i pieczenia chleba na „Wyspie tematycznej”

W godz. 10.00 – 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której będą odbywać się cykliczne prezentacje narzędzi młynarskich i piekarskich oraz pokazy wyrabiania zaczynu i wypieku chleba oraz wyrobów piekarniczych

30 maja 2015 r. (sobota)
10.00 – 17.00 ZWIEDZANIE TARGÓW
8.00 – 16.00 X Jubileuszowy Europejski Konkurs Kulinarny (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu)
11.00 – 11.30 Oficjalne otwarcie Targów EKOGALA 2015- scena (wystąpienia organizatorów i gości)
11.30– 13.00 Panel przedsiębiorców – antresola (spotkanie przedsiębiorców zainteresowanych nawiązaniem kontaktów gospodarczych)
12.30 – 13.30 VIP-y gotują – wyspa tematyczna – część I
14.00 – 15.00 VIP-y gotują – wyspa tematyczna – część II (live cooking z udziałem przedstawicieli administracji samorządowej i rządowej oraz znanych postaci ze świata sportu)
15.30 – 16.00 Rozstrzygnięcie X Jubileuszowego Europejskiego Konkursu Kulinarnego – scena (wręczenie nagród)

W godz. 10.00 – 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której będą odbywać się cykliczne prezentacje narzędzi młynarskich i piekarskich oraz pokazy wyrabiania zaczynu i wypieku chleba oraz wyrobów piekarniczych

Organizatorami tegorocznych Targów są Marszałek Województwa Podkarpackiego, Prezydent Miasta Rzeszowa oraz Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego.

foto. nagłówek: flickr.com/Timothy Takemoto


Data / Czas
29/05/2015 - 31/05/2015
00:00

Lokalizacja / Miejsce
Hala Podpromie

Wczytywanie mapy...
Jeśli chcesz aby twój komentarz pojawił się natychmiast, skorzystaj z formularza Facebooka.

Napisz komentarz: