REKLAMA

Rzeszowska uczennica z ogólnopolskim tytułem Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej!

Agnieszka Kata, uczennica Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie otrzymała ogólnopolski tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej. W nagrodę odbędzie staż w restauracji z gwiazdką Michelin. Konkurs odbył się w środę.

78224922_2514647058772273_5989163222316351488_o

Foto: Facebook / Jadę i jem

Uczennica rzeszowskiego “Gastronomika” zwyciężyła w ogólnopolskim konkursie Młody Kreator Sztuki Kulinarnej. Agnieszka Kata odbędzie staż w restauracji z gwiazdką Michelin oraz stanie do walki w konkursie nominowanym do Kulinarnego Pucharu Polski – Wielkopolski Kucharz Roku. Finał XV edycji konkursu miał miejsce w środę w Akademii Chefmanship w Poznaniu.

Młodzi kucharze musieli zmierzyć się z przygotowaniem wegetariańskiego dania. W finale wzięło udział 10 uczniów ze szkół z całej Polski. W zespole oceniającym zasiedli profesjonaliści i szefowie kuchni: Jakub Ignyś (Sheraton Poznań Hotel), Joanna Ochniak (organizator konkursu Wielkopolski Kucharz Roku), Andrzej Jakomulski (Restauracja Sublima Kołobrzeg), Krystian Szopka (The Kitchen – studio kulinarne Poznań), Zbigniew Łęgowski (Hotel Hampton by Hilton Warsaw City Centre), Mirosław Szajkowski (Akademia Chefmanship Unilever Food Solutions Polska w Poznaniu), Piotr Porada (Hotel Arłamów) i Elżbieta Gizińska (sekretarz konkursu).

Agnieszka Kata z Rzeszowa przygotowała raviolę z kaszotto z bakłażanem i grzybami, co dało jej bezapelacyjną wygraną. Na podium stanął również Aleks Rogacki z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu i Tomasz Jarmolski z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych Technikum nr 8 w Bielsku-Białej.

 

Źródło: Facebook / Jadę i jem

21-11-2019

Udostępnij ten artykuł znajomym:

Udostępnij

Napisz komentarz przez Facebook


lub zaloguj się aby dodać komentarz


Pokaż więcej komentarzy (0)