Tradycyjny barszcz, wyśmienite pierogi i puszyste ciasta. Tradycyjna kuchnia zawita do Rzeszowa

RZESZÓW / PODKARPACIE. Markety, restauracje i bary oferują nam coraz więcej gotowych, często przetworzonych dań. Podkarpackie Regionalia to impreza promująca tradycyjną, polską kuchnię świąteczną. Już niebawem odbędzie się w Rzeszowie – to niepowtarzalna okazja do poznania prawdziwego smaku Bożego Narodzenia.

b

foto: pierogi razowe z Lalina / archiwum rzeszow24.pl

Podczas każdej z nich Podkarpacki Rynek Hurtowy AGROHURT S.A. w Rzeszowie – organizator Regionalii – gromadzi sprzedawców i klientów z terenu całego regionu. To największa tego rodzaju impreza na terenie Województwa Podkarpackiego.

Przewodnią ideą Regionalii jest promocja tradycyjnych, charakterystycznej dla Podkarpacia kuchni bożonarodzeniowej, dań przygotowywanych według dawnych przepisów, doskonałej jakości mięsa i wędlin, branż kojarzących się z polską wsią: pszczelarstwa (miody, woski) oraz wypieku chleba, smacznych serów, olejów jadalnych.

Podczas każdej edycji Podkarpackich Regionalii koła gospodyń wiejskich przygotowują dla odwiedzających także wypieki, pięknie pachnące ciasta, których zapach naszym gościom często kojarzy się z rodzinną atmosferą. Jest to także płaszczyzna do wymiany przepisów przez gospodynie domowe.

Oprócz tradycyjnego wymiaru wydarzenia, podczas Regionalii można zdobyć informacje o nowych trendach w branży przedświątecznej. Na gości czekają wymyślne stroiki na stół świąteczny, pięknie malowane bombki, choinki i inne akcesoria świąteczne.

Podczas każdej edycji specjaliści przeprowadzają pokaz przygotowania idealnego stroika świątecznego, a szef kuchni przygotowuje dla wszystkich jedno z tradycyjnych, świątecznych dań. Dzięki kapeli ludowej występującej z repertuarem świątecznym, kolędom i przechadzającym się Świętym Mikołajom, wszyscy odwiedzający mogą odczuć klimat polskich, tradycyjnych świąt Bożego Narodzenia.

Podczas tegorocznej XI. edycji na gości czeka Festiwal Pieroga. Zaproszone do udziału w wydarzeniu koła gospodyń wiejskich przygotują pyszne, świąteczne pierogi w licznych smakach: z serami, kaszami, mięsem, kapustą, owocami i wiele innych. W wydarzeniu wezmą udział także regionalni producenci mięsa i swojskich wędlin, nabiału, ciast oraz asortymentu ozdób świątecznych.

XI PODKARPACKIE REGIONALIA
17 grudnia 2016 r. godz. 8 – 12
Rzeszów, ul. Lubelska 46, hala nr 4

Jeśli chcesz aby twój komentarz pojawił się natychmiast, skorzystaj z formularza Facebooka.

Napisz komentarz: