PODKARPACIE/RZESZÓW. Produkty z województwa podkarpackiego w czołówce tradycyjnych polskich produktów. Na ogólnopolskiej liście jest ich w sumie już 154. Wśród nich m.in. proziaki, karp po starzawsku czy kołduny.
Listę produktów tradycyjnych prowadzi ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi. Znajdują się na niej produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu. Muszą być one wytwarzane tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych jest już ponad 1200 produktów tradycyjnych. Na liście z naszego województwa jest ich 154. Daje nam to pierwsze miejsce co do ilości.
Produkcja tradycyjna żywności jest szansą dla gospodarstw rolnych oraz małych firm rodzinnych. Coraz częściej stajemy się bowiem smakoszami unikatowych smaków.
Tradycyjnych produktów możemy posmakować raz w roku. Potrawy zatwierdzone przez ministerstwo są prezentowane są w Warszawie podczas Targów Regionalia. Tegoroczna edycja odbędzie się na początku kwietnia.
lub zaloguj się aby dodać komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz