REKLAMA

Minister Rolnictwa w Boguchwale. Rozmowy o nowej perspektywie unijnej i podkarpackich wędzonkach (ZDJĘCIA)

PODKARPACIE/BOGUCHWAŁA. Marek Sawicki, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi spotkał się z Podkarpackimi rolnikami aby porozmawiać na temat ich możliwości w nowej perspektywie unijnej. Ważnym wątkiem wizyty był także problem podkarpackich producentów wędlin, którzy wędzoną metodą tradycyjną. Minister zapewnił, że w ich sprawie rozpoczął już pierwsze działania.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi odwiedził Mielec, Boguchwałę i Szówsko. W spotkaniach wzięli udział nie tylko rolnicy, ale także przedstawiciele samorządów i producenci z regionu. Wizyta ministra miała głównie charakter informacyjny.

Unijne pieniądze dla rolników.

Przedstawiciel rządu poinformował rolników o tym jakie mają możliwości w związku z nową perspektywą unijną i wskazał źródła finansowania z których będą mogli korzystać.

W nowej perspektywie unijnej na lata 2014-2020 do dyspozycji rolników w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich jest do rozdania ponad 13 500 000 000 euro. Głównym celem PROW jest wzrost konkurencyjności rolnictwa z uwzględnieniem celów środowiskowych. Ministerstwo kładzie nacisk na poprawę konkurencyjności rolnictwa, zrównoważone zarządzanie zasobami naturalnymi i działanie w dziedzinie klimatu oraz zrównoważony rozwój terytorialny obszarów wiejskich.

Rolnicy w ramach nowej perspektywy unijnej mogą m.in. korzystać w ramach wsparcia dla nowych uczestników systemów jakości żywności, inwestycji w gospodarstwa rolne, przetwórstwo, marketing, rozwój produktów rolnych, scalania gruntów oraz modernizacji gospodarstw rolnych. Przewidziane są również „Premie dla młodych rolników rolnych”.

Jak zapewnił Stanisław Bartman, Prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej w Boguchwale w planach są szkolenia
– Chcemy zorganizować cykl szkoleń dla rolników z Podkarpacia w ich rodzimych powiatach, po to aby mieli jak najlepszą wiedzę na temat możliwości jakie daje im unia
mówił podczas spotkania.

Podkarpackie wędzonki uratowane?

Ważnym tematem dla producentów i rolników z regionu był nagłaśniany od dłuższego czasu problem podkarpackich wędzonek. Od 1 września producenci będą musieli spełniać nowe unijne normy, które ich zdaniem są zbyt restrykcyjne i niemożliwe do osiągnięcia.

– Jeśli zmniejszymy zawartość substancji smolistych w naszych wędlinach to już nie będzie ten sam smak. Nie jesteśmy w stanie sprawić by w naszym mięsie było do 2 mikrograma benzoapirenu na 1000 g gotowego produktu. Jeśli spełnimy te przepisy to możemy zapomnieć o tradycyjnym smaku. Nie zgadzam się tu ze stwierdzeniami, że chodzi tu o nasze zdrowie. Taka zawartość substancji smolistych nie wyrządzi nikomu krzywdy. Mam nadzieję, że polskie ministerstwo zajmie się w końcu tym tematem ponieważ czasu mamy coraz mniej. Jak na razie nie było chęci do zainteresowania się  tym tematem ale po dzisiejszym spotkaniu wierzą w to, że minister nas nie zawiedzie –mówi Józef Bawoł, producent z Markowej.

Minister podczas spotkania w Boguchwale poinformował producentów i rolników o tym, że zwrócił się z ich tematem do Ministra Zdrowia, aby zawnioskował do Komisji Europejskiej o zachowanie dla podkarpackich wędzonek dotychczasowych przepisów.

– Części krajom unijnym udało się zdobyć taki przywilej. Mniemy nadzieję, że nam również się uda. Ministerstwo Zdrowia musi zawnioskować o to aby utrzymać dotychczasowe normy dla polskich produktów które posiadają znaki jakości, a mamy ich trzy. Jeśli unia uzna naszą prośbę to producenci wędlin, którzy wędzą według swoich receptur będą mogli produkować swoje produkty tak jak do tej pory –mówił Marek Sawicki, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W najbliższy wtorek minister rolnictwa spotka się w Brukseli z Tonio Borgiem, który od 2012 jest komisarzem europejskim ds. zdrowia i ochrony konsumentów w Komisji Europejskiej.

 

30-04-2014

Udostępnij ten artykuł znajomym:

Udostępnij

Napisz komentarz przez Facebook


lub zaloguj się aby dodać komentarz


Pokaż więcej komentarzy (0)