REKLAMA

Festiwal Produktów Podkarpackich- podsumowanie

Ponad 3 tysiące gości uczestniczyło w I edycji Festiwalu Produktów Podkarpackich, który odbył się 25 sierpnia w Majdanie k. Cisnej. Lokalni przedsiębiorcy zaoferowali najwyższej jakości produkty – miody, sery czy naturalnie tłoczone oleje. Wydarzenie wpisało się w kalendarz obchodów Dnia Polskiej Żywności. 

foto: materiał nadesłany

Tego dnia na odwiedzających stację urokliwej Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej czekało wiele atrakcji. Goście mieli okazję uczestniczyć w pokazach gotowania regionalnych potraw, które stanowią połączenie wielu kultur i tradycji, w tym m.in. łemkowskich, żydowskich, ormiańskich czy tatarskich. Pod okiem doświadczonego kucharza Adama Chrząstowskiego oraz blogerki Sylwii Ładygi przyrządzono m.in. hreczanyki, czyli kotlety mielone z kaszy gryczanej, kwasówkę, fuczki czy proziaki – mączne placki na bazie sody.

foto: materiał nadesłany

Rzemieślnicy z regionu zaoferowali swoje najwyższej jakości produkty: ręcznie wyrabiane czekolady, miody z lokalnych pasiek, tłoczone na zimno oleje, herbaty, sery, ekologiczne przetwory, a także ręcznie robioną biżuterię, zabawki, książki, wyroby ze szkła oraz naturalne kosmetyki. – Województwo Podkarpackie jest krajowym liderem w zakresie wytwarzania produktów tradycyjnych i regionalnych.

Na ministerialnej liście jest obecnie zarejestrowanych aż 227 produktów z naszego regionu – mówi Władysław Ortyl, Marszałek Województwa Podkarpackiego. – Organizowany przez nas Festiwal Produktów Podkarpackich wpisał się także w kalendarz obchodów Dnia Polskiej Żywności. Dzięki takim wydarzeniom chcemy podkreślić, że Podkarpacie stawia na zdrowe, regionalne produkty,a także wspiera lokalnych przedsiębiorców.

foto:materiał nadesłany

Wydarzenie było okazją do integracji lokalnej społeczności i promocji regionalnych produktów również poza granicami województwa. Przebywający w Bieszczadach turyści mieli okazję poznać regionalne przysmaki, kupić najwyższej jakości wyroby rzemieślnicze, ale także wziąć udział w wielu innych atrakcjach przygotowanych przez organizatorów. Na uczestników wydarzenia czekały liczne konkursy, koncerty oraz przejazd Bieszczadzką Kolejką Leśną. Dla najmłodszych gości przygotowano specjalną strefę aktywności z zabawami i kreatywnymi zajęciami plastycznymi.

– Na Festiwalu Produktów Podkarpackich zaprezentowaliśmy nasze ręcznie wyrabiane czekolady 
z dodatkiem najwyższej jakości naturalnych składników. Wytwarzamy je w niewielkich ilościach, dzięki czemu każdy produkt jest wyjątkowy i zawsze dopracowany. Takie wydarzenia to wspaniała okazja do prezentacji i promocji regionalnych produktów, dlatego z wielką przyjemnością w nim uczestniczyliśmy – opowiada Mirosław Pelczar, właściciel M.Pelczar Chocolatier, Mistrz Polski Cukierników, jeden z wystawców wydarzenia.

Podczas festiwalu swoje produkty zaoferowali także Nina oraz Damian Bojarscy, zakochane 
w Bieszczadach i w zdrowym trybie życia małżeństwo. – Od jakiegoś czasu jeździmy po licznych tegotypu imprezach. Jesteśmy bardzo zaskoczeni wysokim poziomem organizacji i niezwykłą panującą tu atmosferą – przyznaje Damian Bojarski, właściciel Spiżarni Babci Bazylii, oferującej oleje i herbaty 
z serca Bieszczad. – Kiedyś zamiast żyć, goniliśmy za pieniądzem. Spakowaliśmy się i wyjechaliśmy na wakacje w Bieszczady. Miesiąc spędziliśmy pod namiotem… i znaleźliśmy swoje miejsce na ziemi. Teraz robimy to, co kochamy. Ja skończyłam ziołolecznictwo, robię kosmetyki z pasji do ziół i zdrowia, Damian jest też przewodnikiem, oprowadza po niezwykłych, nieznanych miejscach w Bieszczadach – dodaje Nina Bojarska, właścicielka marki kosmetyków naturalnych Nineczka Majóweczka. Małżeństwo prowadzi również fundację Zdrowi z Natury, której celem jest promocją Bieszczad 
i zdrowego trybu życia.

 

Źródło: materiał nadesłany

30-08-2018